За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Степан Чернявський: «Звіти партій, реєстр ГМО і скасування угод с РФ»

№69—70 (11309—11310) // 31 августа 2023 г.
Степан Чернявський

Народний депутат проінформував редакцію, які закони ухвалив парламент на засіданнях 23—24 серпня.

Зокрема, прийняті в цілому такі закони:

9419-1 — внесені зміни до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, удосконалення механізмів державного фінансування та державного контролю за діяльністю політичних партій.

Цей закон, підтриманий 309 голосами, — про відновлення обов’язкового фінансового звітування політичних партій. Він передбачає подання звітів політичними партіями та відновлення функцій НАЗК щодо їх перевірки, призупинених ще в 2020 році. Йдеться про звіти про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру для парламентських партій. Вони будуть зобов’язані подати раніше не подані звіти впродовж 90 днів після набрання законом чинності. Також законом встановлюється термін перевірки звітів НАЗК — 60 днів. Встановлюється, що у разі виявлення ознак порушень законодавства, НАЗК письмово спершу звертається до політичної партії для з’ясування відповідних обставин.

Редакцією закону, підготованого до другого читання, передбачено, що політична партія щодо якої НАЗК ухвалило рішення про відмову чи про зупинення (припинення) у наданні державного фінансування статутної діяльності, може оскаржити таке рішення до апеляційного адміністративного суду в апеляційному окрузі, що включає місто Київ, подавши позовну заяву у місячний строк з дня отримання політичною партією відповідного рішення, але не пізніше шести місяців.

Водночас протягом строку дії воєнного стану та до дня його припинення або скасування, політична партія звільняється від встановленої законом відповідальності за подання до НАЗК неповної та/або недостовірної інформації у звіті політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, якщо таку інформацію неможливо отримати в повному обсязі у зв’язку із обставинами непереборної сили, втратою (знищенням чи псуванням) первинних документів, комп’ютерного та іншого обладнання внаслідок військових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ проти України, а також якщо документи, комп’ютерне чи інше обладнання знаходиться на тимчасово окупованих територіях або на території ведення бойових дій.

Також фінансування з державного бюджету передбачено не лише для парламентських партій, але й партій, які набрали на виборах 3% голосів виборців, але не потрапили до парламенту (раніше це було 5%).

Очікується, що законодавча новація дозволить Національному агентству з питань запобігання корупції здійснювати державний контроль за діяльністю політичних партій.

5839 — Верховна Рада ухвалила Закон про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції.

Зазначається, що закон створений задля гармонізації законодавства України зі законодавством Європейського Союзу. Він передбачає запровадження європейських механізмів державної реєстрації ГМО, удосконалення вимог до маркування ГМО-продукції, запровадження правил щодо її простежуваності, посилення державного контролю та встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій галузі. Крім того, розмежовуються повноваження органів державної влади з метою усунення дублювання функцій у галузі поводження з ГМО.

Цим документом передбачається створення прозорих правил діяльності на ринку ГМО. Наразі використання ГМО в Україні не заборонено, однак ця сфера не достатньо врегульована.

Верховна Рада припинила дію трьох угод — з Російською Федерацією та СНД.



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.030