За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Степан Чернявський: «Реформа Держрезерву, закон про телемедицину та спрощення для виноробів»

№65—66 (11305—11306) // 17 августа 2023 г.
Степан Чернявський

Про рішення, прийняті днями парламентом, редакцію інформує народний депутат Степан Чернявський.

Зокрема, ухвалена низка важливих законів:

5431 — законом удосконалили механізми контролю за концентраціями суб’єктів господарювання. Антимонопольний комітет отримує право здійснювати перевірки суб’єктів господарювання лише у разі наявності ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції з метою збирання доказів порушення.

Глава Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас привітав ухвалення Верховною Радою закону про посилення ролі Антимонопольного комітету.

«Я вітаю ухвалення Верховною Радою закону №5431 про конкуренцію. Рішучий крок у намаганнях України наблизитися до європейських правил і практик. Він підвищує незалежність Антимонопольного комітету, додає повноваження щодо боротьби з антиконкурентною практикою на ринку», — зазначив Маасікас.

9129 — про внесення зміни до статті 10 Закону України «Про музеї та музейну справу» щодо порядку подальшого використання музейних зібрань у разі реорганізації музеїв.

9384 — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування телемедицини».

Очікується, що від реалізації закону буде розв’язано проблеми зі стратегічним підходом до розвитку телемедицини в Україні. Зокрема, посилиться спроможність держави у забезпеченні порятунку життя і наданні медичної допомоги та підвищиться спроможність системи охорони здоров’я України до надання необхідної медичної допомоги в разі виникнення надзвичайних ситуацій та воєнних загроз.

Водночас передбачається, що оптимізуються витрати на охорону здоров’я шляхом кращого використання наявних технічних, кадрових та фінансових ресурсів, ефективного надання медичної допомоги та зменшення кількості ускладнень, що призводять до необхідності більш високовартісного лікування. А також підвищиться якість, безпечність, зручність та доступність медичних послуг для населення України, особливо для пацієнтів, які перебувають у скрутних умовах і не мають можливості звернутися особисто до медичного закладу, недостатньо охоплених і вразливих груп пацієнтів.

9405 — про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв’язку з завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

9030 — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції.

Документ знімає необґрунтовані адміністративні бар’єри для діяльності суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових. Крім цього, законопроєкт створює сприятливі умови для розвитку малих виробництв виноробної продукції в Україні. Є надія, що ініціатива допоможе створити економічні стимули для розвитку малого виноробства і збільшити кількість малих виробництв виноробної продукції, а також забезпечить відкриття нових виробництв та створення нових робочих місць і підвищення зайнятості, а також збільшення бюджетних надходжень.

9261 — народні депутати дозволили запустити Службу дисциплінарних інспекторів, яка має допомагати Вищій раді правосуддя здійснювати дисциплінарні провадження щодо суддів. Станом на сьогодні, у ВРП перебувають понад дев’ять тисяч нерозглянутих скарг щодо суддів. Дуже важливо відновити їх розгляд, оскільки це питання авторитету судової влади в очах суспільства. Попри воєнний стан, інспекторів Служби призначатимуть за конкурсом, який має провести Вища рада правосуддя.

9079 — ухвалили закон про державні резерви. Знизили корупційні ризики й захистили держрезерв від розкрадань.

Ухвалений закон докорінно змінює підходи до формування державного матеріального резерву. Основні зміни — закупівля матеріальних цінностей Держматрезерву відбуватиметься виключно на електронних аукціонах, запроваджується обов’язкове страхування матеріальних цінностей державного резерву, що зберігаються та резервуються в Україні, посилюється контроль за державними резервами, створюється інститут резервування, розмежовується поняття державний матеріальний резерв і мобілізаційний резерв та впроваджуються механізми, які забезпечують своєчасне оновлення матеріальних цінностей в резервах.

Крім того, ухвалений закон — важливий крок на шляху реформування державного резерву. Це дозволить позбутися старих радянських підходів і натомість запровадити нові принципи, які відповідатимуть сучасним викликам, які стоять перед Україною. Вперше за 30 років Держматрезерв має шанс стати сучасним, оперативним гарантом нашої безпеки у часи криз.

8138 — про внесення змін до закону України «Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями в Україні».

6529 — внесли зміни до Податкового кодексу України, розширили перелік санкцій, які РНБО може визначати як невідкладні заходи із розв’язання кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці держави.

6447 — про внесення змін та доповнень до Цивільного кодексу України, спрямованих на розширення кола об’єктів цивільних прав.

6576 — про цифровий контент та цифрові послуги. Врегулювали цивільно-правові відносини між виконавцем і споживачем цифрових послуг. Зокрема, забезпечили належні умови договорів про надання цифрових послуг в інтересах споживача.

8139-д — про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України.

8176 — про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України.

9315 — про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів. Заборонили на час воєнного стану поміщення й продаж у магазинах безмитної торгівлі (duty-free) вироблених в Україні тютюнових виробів, а також продаж в одному чеку більше ніж двох пачок тютюнових виробів. У такий спосіб зруйнували схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком.

0201 — про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій.

0210 — про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі карантину рослин.

Також Верховна Рада прийняла Постанови:

9575 — про дострокове припинення депутатських повноважень народного депутата України Холодова А. І.; 9509 — про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук; 9581 — звернулися до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей щодо намірів російської федерації провести незаконні вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України; 9406 — про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань комплексного врегулювання державних соціальних гарантій ветеранам, захисникам і захисницям України, членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України; 9552 — про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу, соціальної підтримки медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, захисників і захисниць та членів їх сімей; 9555 — про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України при здійсненні публічних закупівель під час дії воєнного стану; 9554 — звернулися до парламентів та урядів демократичних держав світу, Міжнародного олімпійського комітету, міжнародних спортивних федерацій щодо засудження незаконної дискваліфікації Міжнародною федерацією фехтування української фехтувальниці, олімпійської чемпіонки, шестиразової чемпіонки світу, восьмиразової чемпіонки Європи Ольги Харлан; 9409 — звернулися до лідерів та парламентів іноземних держав щодо обмеження в’їзду на їхню територію російським і білоруським спортсменам та спортивним делегаціям.



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.027