За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Одеська районна військова адміністрація: два роки діяльності, розділені навпіл війною

№17—18 (11257—11258) // 02 марта 2023 г.
Одеська районна військова адміністрація: два роки діяльності, розділені навпіл війною

Два роки тому, 3 березня, була створена Одеська районна державна адміністрація — як один з послідовних етапів реформи децентралізації. Процес становлення нової структури очолив Юрій Крук, досвідчений авторитетний керівник, добре відомий не лише у регіоні, а й в Україні. Плани діяльності сформувалися багатовекторні й амбітні, перспективи були оптимістичні і переконливі, та й реалізувати вже за 2021 рік вдалося чимало. Можна було відзначати перший ювілей і звітувати про успіхи.

Однак 24 лютого 2022-го почалося повномасштабне воєнне вторгнення рф у нашу незалежну країну. І районна адміністрація, що тільки-но розпочала повноцінну мирну роботу, не лише змінила назву з державної на військову, а й була змушена кардинально переглянути свої пріоритети. Отож нині доводиться говорити про два зовсім різні періоди діяльності. Кожен довжиною в один рік…

Рік перший, 2021-й, мирний

— Вважаю, що за тих обставин, якими характеризувалося тогочасне суспільно-політичне життя країни, ми зуміли досягти максимуму, — коментує Юрій Крук. — Одеський район відбувся. Одеська районна державна адміністрація, сформована з нуля в стислий термін, почала повноцінно виконувати свої функції як виконавчий орган. Тобто ми забезпечили безперервність роботи владних структур в умовах реформування.

Одеський район — свого роду Велика Одеса

Новий Одеський район було утворено 17 липня 2020 року в межах адміністративно-територіальної реформи, до його складу увійшли міста обласного значення Одеса, Біляївка, Теплодар, Чорноморськ, Южний і території ліквідованих районів: Біляївського, Овідіопольського (крім Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади Овідіопольського району, включеної до Білгород-Дністровського району) та Лиманського (крім Курисівської сільської територіальної громади Лиманського району, включеної до Березівського району). Таким чином, Одеський район став одним з найбільших в Україні. До його складу входять 22 територіальні громади, з них п’ять — міські, шість — селищні та 11 — сільські. Тут постійно проживає 1 мільйон 382 тисячі осіб.

Отож і масштаб діяльності для новоствореної адміністрації був окреслений на рівні чималенького регіону. І все треба було робити одночасно — створювати з нуля структуру, підбирати кадри і налагоджувати, здійснювати поточну роботу. За штатом в Одеській райдержадміністрації — 181 особа, і кожному треба було забезпечити умови для роботи: знайти приміщення, оснастити робоче місце, чітко визначити повноваження… Цей дуже складний перший етап Юрій Крук зі своєю досвідченою командою пройшов успішно і в короткий період.

Військова тема — в пріоритеті
Військова тема — в пріоритеті

Та попереду було головне — визначитися з напрямками та пріоритетами, окреслити конкретне поле діяльності, налагодити спільну взаємодію. І не лише між структурними підрозділами самої адміністрації, а й з іншими державними органами влади, з усіма громадами. Це було складно не лише з огляду на масштаби Одеського району, а й зважаючи на місцеві соціально-економічні особливості.

Власне, усі складові життєдіяльності району так чи інакше визначають і життя самої Одеси. Існує дуже тісна взаємодія між центральним містом району і всіма іншими населеними пунктами. Одеська райдержадміністрація і мерія Одеси працюють в одному фарватері, в одному напрямку. Отож, можна сказати, що Одеський район — це свого роду Велика Одеса, Одеська агломерація.

Завдання — досягти максимуму по всіх напрямках

Робота будь-якої новоствореної районної державної адміністрації до війни була сфокусована на трьох основних позиціях. Це координація діяльності територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, забезпечення законності на території району та здійснення функцій виконавчого органу районної ради в рамках тих бюджетних видатків, що проходять через райдержадміністрацію.

Однак повноцінній роботі дуже заважала відсутність актуальної законодавчої бази, адже діяльність РДА регулюється старим законом «Про місцеві державні адміністрації», що був ухвалений ще 1999 року. Йому на зміну мав прийти новий закон про місцеві державні адміністрації, і відповідно до філософії реформи децентралізації, яка наприкінці 2021 року вийшла на фінішну пряму, він мав завершити розподіл владних повноважень та управлінського функціоналу між громадами і органами державної влади. Законопроєкт пройшов перше читання у Верховній Раді, і була впевненість, що він швидко буде проголосований та набуде чинності. Однак війна і тут, як у багатьох інших сферах нашого життя, завадила реалізації запланованого.

— А загалом, відповідно до нового законопроєкту, однією із основних функцій РДА стає правова оцінка рішень, ухвалених радами та їх виконавчими органами, на предмет відповідності чинному законодавству з наступною можливістю призупинення дії протизаконних рішень аж до скасування їх у судовому порядку, — зауважує Юрій Юрійович. — Тобто фактично це інструментарій, що раніше називався функцією «загального нагляду», який здійснювали органи прокуратури. І ще один дуже важливий момент. Одеська райдержадміністрація наділена повноваженнями виконавчого органу Одеської районної ради. Однак поки що цю функцію ми виконуємо більше технічно, ніж практично. Адже в районному бюджеті не було власного бюджету розвитку. Фінансування програм соціально-економічного розвитку здійснювалося з трьох джерел: з державного бюджету, обласного бюджету, власних коштів громад та приватних інвестицій. На будівництво, капітальний ремонт інфраструктурних об’єктів, об’єктів соціальної та культурної сфери виділялись бюджетні кошти. Як вони освоюються, чи своєчасно здаються об’єкти, які складнощі виникають, і надання якої допомоги необхідне — це теж у компетенції районної адміністрації. Чимало проєктів на території Одеського району були частиною президентської програми «Велике будівництво», всі вони були внесені до Програми соціально-економічного розвитку району. Тож це — сфера відповідальності адміністрації.

Максим Марченко, Юрій Крук — некабінетні керівники
Максим Марченко, Юрій Крук — некабінетні керівники

…Масштабною була як Програма соціально-економічного розвитку, так і окремі проєкти. На території Одеського району велися реконструкція та будівництво дитячих садків, шкіл, спортивних об’єктів, лікарень, амбулаторій. Серед необхідних для розвитку регіону інфраструктурних об’єктів були заплановані і стратегічно важливі. Зокрема, це реконструкція Хаджибейської дамби та Іванівського шляхопроводу, будівництво мосту через Дністровський лиман. Мало завершитися, нарешті, будівництво мостового переходу через Сухий лиман. Було поставлене завдання у першому півріччі 2022 року відновити залізничне сполучення між Одесою і Чорноморськом, адже протягом 2021-го вже було здійснено великий обсяг попередніх робіт.

На жаль, війна внесла свої корективи і сьогодні реалізація Програми соціально-економічного розвитку призупинена.

Рік другий, 2022-й, воєнний

Звістка про війну для співробітників адміністрації, як і для більшості українців, була несподіваною. Але о сьомій ранку Юрій Крук уже був на засіданні щойно скликаного регіонального штабу. Власне, тоді фактично і розпочалася робота за умов воєнного стану, який оголосив президент.

— Перші два-три тижні, коли перебудовували нашу роботу на воєнний лад, були найважчими, — згадує Юрій Юрійович. — Та настрій панував бойовий. Наші співробітники були на робочих місцях, виїхало десь лише відсотків десять від загального складу, і в основному — це жінки з малими дітьми. Ми згуртувалися і діяли спільно з обласною адміністрацією, військовим командуванням і силовими структурами. Почалася робота 24/7. І до сьогодні працюємо саме в такому режимі.

Стабільна життєдіяльність району і підтримка військових

— Ми повинні розуміти, що саме завдяки військовим маємо наш регіон відносно мирним, — продовжує тему Юрій Юрійович. — Тому один з головних пріоритетів у нашій діяльності протягом 2022 року — це взаємодія з військовими підрозділами, що зареєстровані на території Одеського району. Кожна громада має відповідні завдання по такій взаємодії і максимально, всіма наявними засобами допомагає військовим. Відповідно до процедури погоджуємо видатки на допомогу військовим, а в цілому на тероборону і допомогу іншим підрозділам громадами району витрачено понад 200 мільйонів. Це теж суттєвий внесок у спроможність і матеріально-технічне забезпечення підрозділів ЗСУ. В цілому зараз усі забезпечені і бронежилетами, і зимовим одягом — це теж була частина нашої спільної роботи з командою області під керівництвом Максима Марченка і Григорія Діденка.

Гуманітарна місія — важлива і складна

Одним з головних завдань РВА з перших днів війни стало формування стратегічних запасів для жителів Одеського району. Координаційний гуманітарний штаб при Одеській районній військовій адміністрації, який було створено відповідно до розпорядження Одеської обласної військової адміністрації, почав діяти 25 березня. Відбувається процес формування стратегічних запасів за рахунок гуманітарної допомоги та власних можливостей. Створено кілька великих логістичних складів, де є стратегічний запас продуктів, засобів гігієни, дитячого харчування, медикаментів, одягу.

Допомагаємо Херсону
Допомагаємо Херсону

— У цьому питанні Одеська районна військова адміністрація щільно взаємодіє як з обласним штабом, так і з кожною з 22 територіальних громад, розташованих у нашому районі, — наголошує керівник адміністрації. — Кожна громада також формує стратегічні запаси, є в них свої склади. У нас є чітке розуміння щодо обсягів допомоги, якої потребує та чи інша громада. Крім формування великих логістичних складів, адміністрація спільно з волонтерами допомагає внутрішньо переміщеним особам, багатодітним і малозабезпеченим сім’ям. І додам, що з перших днів роботи гуманітарного координаційного штабу ми активно надавали допомогу військовим Збройних Сил України та Територіальної оборони: постачали термобілизну, продукти харчування, медикаменти…

Сьогодні у районі понад 90 тисяч внутрішньо переміщених осіб, і забезпечення їх бодай найнеобхіднішим було складним питанням, особливо, знову ж таки, на першому етапі. Нині система прийому ВПО налагоджена. Велика робота була проведена щодо розміщення людей, постійно працюємо у напрямку працевлаштування. Запроваджено ярмарки вакансій: такі заходи проведно у всіх 22 громадах району і в Одесі. Мета одна: щоб люди не тільки жили на Одещині, допоки будуть звільнені території, де вони проживали, а й працювали тут, допомагали своєю працею державі і регіону, забезпечували потреби свої і своїх родин.

Енергетичний фронт тримаємо!

— Сьогодні енергетики тримають свій фронт, і я хочу подякувати всім, хто працює на цьому напрямку, — коментує цю складну ситуацію Юрій Юрійович. — Те, що сьогодні, після руйнівних ударів, ми маємо майже 70 відсотків постачання мирного часу — це справжній успіх. Відразу після ударів були випадки, коли подекуди не було світла по три-чотири доби, але зараз ситуація налагоджена. Скарги на відключення ще є, та ми працюємо сьогодні над тим, щоб ці відключення були лише плановими. Наш штаб взаємодіє з «Укренерго» і ДТЕК. Усі разом ми працюємо над тим, щоб якомога швидше ліквідувати наслідки ворожих ударів, але підтримка людей, розуміння ними ситуації дуже потрібні. Ми неодноразово записували звернення, і очільник області звертався, і кожен голова громади на своєму рівні роз’яснює людям, що це не просто хтось включає, а хтось виключає світло. Це серйозна система. І коли є десятки влучань, причому не лише по об’єктах в Одеській області, а і в інших регіонах, це стосується і нас, адже вся система країни працює в єдиному форматі.

Одеська військова районна адміністрація реалізує певну модель дій, які передбачалися щодо наслідків ударів по енергетичній інфраструктурі. Триває активне розгортання «Пунктів незламності» і пунктів обігріву. Сьогодні в Одеському районі 189 постійно діючих ПН і 159 резервних, тобто таких, які мають відкритися у випадку блекауту. Більшість з них — в Одесі, і ця кількість постійно зростає.

Освіта і медицина: забезпечити процеси попри війну

Створення укриттів — це ще й питання забезпечення освітнього процесу. Райадміністрація поставила нагальне завдання, щоб учні максимально повернулися до очного навчання. Основна умова роботи офлайн така: якщо є можливість перевести дітей в укриття під час оголошення повітряної тривоги, то цей заклад може працювати офлайн. Якщо укриття чи бомбосховища немає, то така можливість не надається. Відповідно, кожна громада у своїх освітніх закладах має привести такі об’єкти в належний стан, якщо є потреба — відремонтувати.

Ще одна дуже важлива складова соціальної інфраструктури — медицина, яка до того ж нині набула ще й ознак воєнного часу.

— Ми вдячні нашим лікарям, усім працівникам системи охорони здоров’я за їх сумлінну, самовіддану працю під час війни, — наголошує Юрій Юрійович. — Сьогодні у районі всі без винятку лікарні працюють, і всі забезпечені на 100 відсотків генераторами, паливом. Ми в постійній комунікації з обласним департаментом охорони здоров’я, підтримуємо зв’язок з медичними закладами на місцях. І можу запевнити, що вони повністю забезпечені засобами для надання допомоги. За останні два роки, коли тривала пандемія ковіду, держава приділила величезну увагу саме сфері охорони здоров’я, багато лікарень отримали нове обладнання. Цей процес війна не зупинила. Більше того, до пакетів Національної служби здоров’я нещодавно підключилися провідні приватні клініки Одеси, і тепер жителі можуть отримати тут

безоплатну допомогу при інфарктах та інсультах у рамках державної програми боротьби з цими тяжкими хворобами. Також своїми гуманітарними поставками суттєво допомагають благодійники та іноземні партнери.

Завдання на рік 2023-й

— У цілому головне і на третій рік нашої діяльності — це забезпечення стабільності в Одеському районі, — підсумовує Юрій Крук. — Це стосується всіх напрямків економіки та життєдіяльності, по кожному з напрямків у нас є відповідальний. І, звичайно, підтримка наших захисників. Мало хто вірив, що ми здатні вистояти, а сьогодні ми пишаємося нашою армією, бо не лише вистояли, а здатні перемогти. Ми стоїмо за своє на своїй землі. Ми згуртовані і об’єднані однією метою — перемога над ворогом. Світло завжди переможе темряву, я в цьому переконаний. Як і в тому, що з настанням миру у нас в країні буде зовсім інше життя, будемо будувати іншу країну. Відбулося переосмислення багатьох цінностей, переосмислення того, що відбувалося у нашій країні протягом 30 років незалежності. Випробування ще будуть, але я переконаний, що ми їх пройдемо гідно!

Галина ВЛАДИМИРСЬКА. Олег СУСЛОВ



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
чистка playstation 4
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
27/03/2024
В Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені О. В. Блещунова (вулиця Польська,19) відкривається виставка «Драм — біль та пам’ять Маріуполя»...
27/03/2024
В этом году в Одессе запланировано создание и на-несение почти 25 километров велодорожек и велополос...
27/03/2024
Президент Владимир Зеленский издал указ об увольнении Алексея Данилова с должности секретаря Совета национальной безопасности и обороны Украины...
27/03/2024
В Авангардівській громаді, яку очолює лауреат редакційного конкурсу «Люди справи» Сергій Хрустовський, днями відбулася знакова освітянська подія...
Все новости



Архив номеров
март 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.031