За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Тероризм не має громадянства, етнічності та релігії. FETO несе загрозу всьому людству

№56—57 (11193—11194) // 21 июля 2022 г.
FETO несе загрозу всьому людству

Ввечері 15 липня 2016 року «Терористична організація Фетхуллаха» (FETO) здійснила спробу державного перевороту, спрямованого проти народу та уряду моєї країни. Їх метою було встановлення радикального фундаменталістського режиму, який був би лояльним лише до його очільника Фетхуллаха Гюлена.

Афілійовані FETO військові підрозділи вийшли з казарм для того, щоб захопити ключові об’єкти, такі, як міст через Босфор у Стамбулі, а винищувачі та бойові гелікоптери бомбардували стратегічні цілі, включаючи парламент, президентський квартал, армійські та поліцейські штаби. Тисячі простих людей вийшли на вулиці, щоб зупинити цю безпрецедентно мерзенну спробу заколоту. Заколотники вбили 251 безвинну цивільну особу, а тисячі отримали поранення. Тієї ночі турецький народ захистив демократію ціною своїх життів.

Щоб зрозуміти те, що сталося, треба зрозуміти справжню сутність FETO. FETO була створена наприкінці 1960-х років як так званий «релігійний рух». Під виглядом розвитку освіти та міжконфесійного діалогу, їй вдавалося приховувати свої зловісні наміри.

Добре сплановане та масштабне проникнення членів та прихильників FETO до армійських, правоохоронних, судових та численних урядових установ, включаючи моє міністерство, відбувалося таємно протягом десятиліть як частина загального плану, фінальна фаза якого відбулася 15 липня 2016 року.

Якби спроба заколоту увінчалася успіхом, сьогоднішня Туреччина була б зовсім іншою. Демократії не існувало б, а основні права і свободи були б припинені на невизначений термін. Нація потрапила б до рук екстремістського уряду.

FETO не лише контролювала значну частину освітніх закладів, але й володіла багатьма фінансовими установами. Їх банківські рахунки поповнювалися провідними членами FETO з промислових та комерційних кіл, а також посадовцями і простими людьми. Багатьох простих людей спокушали робити внески у фінансування FETO шляхом маніпулювання їх порядністю. Величезні доходи, що отримувалися від їх шкіл по всій планеті, таємно спрямовувалися на ці рахунки до початку основних дій.

Після кривавої спроби перевороту 16 липня 2016 року, розпочалася рішуча чистка громадського сектора, включаючи урядові установи та збройні сили, так само як і приватного сектора, від усіх пов’язаних з FETO осіб і компаній. Деяких провідних заколотників було затримано. Іншим вдалося уникнути правосуддя і знайти притулок в інших країнах. Очільник терористичної організації FETO Фетхуллах Гюлен досі мешкає у Сполучених Штатах Америки. Наш уряд протягом років звертався із запитами щодо екстрадиції Гюлена зі Сполучених Штатів, а також членів FETO з європейських країн. На жаль, ці запити не було задоволено до цього часу.

Мевлют Чавушоглу, міністр закордонних справ Республіки Туреччина
Мевлют Чавушоглу, міністр закордонних справ Республіки Туреччина

З іншого боку, все більше урядів в усьому світі розуміють ту небезпеку, яку становить ця терористична організація також і для них, і роблять необхідні кроки. FETO також займається такими видами незаконної діяльності, як оформлення фальшивих віз, відмивання грошей і контрабанда зброї. Таким чином, у багатьох країнах члени FETO відсторонені від діяльності у державному і приватному секторах. Багато шкіл, пов’язаних з цією терористичною організацією за кордоном, після 2016 року було передано до турецької фундації Мааріф. Сьогодні школи Мааріф працюють у багатьох країнах і надають відмінну освіту в усьому світі.

Характер і масштаби боротьби Туреччини проти FETO не відрізняються від тих, що інші країни вели проти організацій, які у рівній мірі тероризували посадовців і простих людей і несли загрозу демократичним цінностям, основним правам і свободам. Туреччина робить те саме, що у минулому робили інші для боротьби з тероризмом. Всі процедури здійснюються у відповідності до закону.

Тероризм не має громадянства, етнічності та релігії. Ця небезпека загрожує всьому людству. Тому відповідь на цю

загрозу повинна бути спільна і рішуча. Жодна країна не може дозволити собі вибірково ставитися до терористів, і жодна терористична організація не може кваліфікуватися як «корисна» в залежності від вподобань. FETO несе відповідальність за сотні втрачених життів, а також і за інші тяжкі злочини проти турецького народу. Через шість років після 15 липня 2016 року Туреччина продовжує рішучу боротьбу проти FETO, так само як продовжує боротьбу проти інших терористичних організацій, таких як PKK, PYD-YPG, DHKP-C і ІДІЛ.

Ми очікуємо, що міжнародне співтовариство буде солідарним з Туреччиною у боротьбі проти тероризму.

Мевлют ЧАВУШОГЛУ. Міністр закордонних справ Республіки Туреччина



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
27/03/2024
В Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені О. В. Блещунова (вулиця Польська,19) відкривається виставка «Драм — біль та пам’ять Маріуполя»...
27/03/2024
В этом году в Одессе запланировано создание и на-несение почти 25 километров велодорожек и велополос...
27/03/2024
Президент Владимир Зеленский издал указ об увольнении Алексея Данилова с должности секретаря Совета национальной безопасности и обороны Украины...
27/03/2024
В Авангардівській громаді, яку очолює лауреат редакційного конкурсу «Люди справи» Сергій Хрустовський, днями відбулася знакова освітянська подія...
Все новости



Архив номеров
март 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.027