За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Робоча поїздка Президента України на Одещину

№122 (11112) // 02 ноября 2021 г.
Робоча поїздка Президента України на Одещину

Відбулася вона на минулому тижні, 29 та 30 жовтня. Спочатку Володимир Зеленський взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад. А потім президент України ознайомився з об’єктами, які зведено та реконструйовано на Одещині в межах національної програми «Велике будівництво».

«Треба вакцинуватися — на сьогодні це єдине рішення»

На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при главі держави було детально розглянуто питання протидії поширенню коронавірусної хвороби. «Ми з вами сьогодні свідки чергової потужної хвилі коронавірусу, хвилі «Дельта» й появи нових штамів. Щодня — антирекорди в усьому світі, і ми не виняток. Щодня в Україні антирекорди й захворілих, і, на жаль, померлих», — зазначив Президент Володимир Зеленський.

Глава держави зауважив, що втрати від пандемії за добу вже наближаються до добових втрат військових під час Другої світової війни. Тому й чиновники, і бізнес, і громадяни мають вживати заходів, щоб збільшити кількість щеплених. «Ми розуміємо, що вихід один — вакцинація. Треба збільшувати відсоток вакцинованих людей, щоб вийти з цього колапсу. Очільники на місцях, дуже вас прошу засинати й прокидатися з цією темою», — закликав президент країни.

Володимир Зеленський нагадав, що на минулому засіданні Ради національної безпеки і оборони було поставлено завдання збільшити кількість щеплень проти коронавірусу до 300 тисяч за добу. І на сьогодні в Україні вже роблять близько 290 тисяч щеплень, але треба ще активніше нарощувати темпи вакцинації, адже збільшується кількість хворих і смертей.

«Я дуже прошу, щоб ми всі виключили соцмережі з цього питання і включили мозок. Треба вакцинуватися — на сьогодні це не «страшилки», це єдине рішення. Я хочу, щоб ми не боялися цих «страшилок» у ЗМІ та соцмережах, а боялися цього вірусу», — сказав глава держави й додав, що нині в усьому цивілізованому світі ставлення людини до вакцинації стає майже показником її грамотності та обізнаності.

Сергій Гриневецький готується до виступу
Сергій Гриневецький готується до виступу

Також президент подякував медикам, без яких Україна не змогла б упоратися з пандемією коронавірусу. Глава держави закликав уряд не допускати затримок з виплатою заробітної платні й доплат лікарям та іншому медперсоналу. «З наступного року наші медпрацівники отримуватимуть мінімум тринадцять з половиною тисяч, а лікарі — мінімум двадцять тисяч гривень… Але прошу звернути увагу на те, щоб усе ж таки жодних затримок з нашого боку… Я розумію, що вони невеликі, не по всій території України, однак не може бути затримок щодо заробітних плат наших лікарів», — наголосив Володимир Зеленський.

У Одеси з’явиться Стратегія розвитку

На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад за участю Президента Володимира Зеленського були презентовані пропозиції щодо комплексного розвитку Одеського регіону, зокрема проект стратегії розвитку міста Одеси. «Уже багато місяців за завданням президента міська й обласна влада, Офіс президента і Кабінет Міністрів разом з групою урбаністів та експертів розробляють окрему стратегію розвитку міста Одеси», — повідомив заступник керівника Офісу глави держави Кирило Тимошенко під час засідання Конгресу. За його словами, Одеса була обрана, зокрема, тому, що через окупацію Кримського півострова українці тимчасово втратили можливість відвідувати морські курорти Криму, натомість потік відпочивальників до Одеси збільшується з кожним роком.

«Тому за завданням Президента ми починаємо робити з Одеси дійсно перлину, нову Одесу з історичним центром, новою набережною, трасами здоров’я тощо», — повідомив Кирило Тимошенко. Він зазначив, що на деякі об’єкти вже розробили проектно-кошторисну документацію та планують тендери.

Знайомство з криголомом «Ноосфера»
Знайомство з криголомом «Ноосфера»

На початку заплановане облаштування декількох пілотних вулиць міста, зокрема Пушкінської, Рішельєвської, Грецької та вул. Буніна. Вже добудовують бульвар Жванецького, біля якого може з’явитися парк та нові зони для активностей. З метою створення нових центрів тяжіння в межах пілотного проекту заплановано реставрацію чотирьох одеських музеїв: Археологічного, Літературного, Художнього, а також Музею західного та східного мистецтва.

Крім того, у проєкті — покращення Траси здоров’я, на якій можна розташувати зони для спорту та відпочинку.

Щоб до центру Одеси було зручніше дістатися, заплановане будівництво дорожньої інфраструктури. Також розглядається можливість побудови Odesa Arena, яка може стати майданчиком для проведення культурних заходів.

Розвиток портів та портової інфраструктури в рамках програми «Велике будівництво»

На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад учасники заслухали міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, який розповів про розвиток портів та портової інфраструктури в рамках програми «Велике Будівництво».

За словами міністра, у грудні цього року порти Херсон та Ольвія будуть остаточно передані в концесію. Триває підготовка документації для концесії порту Чорноморськ, Бердянського та Ізмаїльського портів і пасажирського комплексу Одеського порту. Концесійні конкурси щодо них очікуються у першому півріччі 2022 року. Також триває підготовка до приватизації Миколаївського морського торговельного порту та Одеського морського торговельного порту. Крім того, за словами міністра, до Фонду держмайна передано ще три порти, і один з них — морський торговельний порт Усть-Дунайськ — може бути приватизований ще до кінця цього року.

Знайомство з криголомом «Ноосфера»
Знайомство з криголомом «Ноосфера»

«Залишаємо у державній власності порт Південний, розвиваємо його. Він у цьому році в першому кварталі був збитковий, а зараз він суперприбутковий і має на рахунку понад мільярд гривень. І ми вже розпочинаємо розвиток двох важливих напрямків — це новий термінал експортних вантажів і будівництво комплексу вагоноперекидача, що збільшить пропускну здатність цього порту», — розповів Олександр Кубраков.

Опалювальний сезон — без сюрпризів

На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад за участю Президента Володимира Зеленського була розглянута готовність України до опалювального сезону 2021—2022 років. Глава держави наголосив на важливості збереження тарифів на газ для людей на рівні минулого року, про що був підписаний відповідний меморандум між урядом, НАК «Нафтогаз України» та місцевою владою.

«Я дуже сподіваюся, що окремі керівники на місцях зрозуміли головну суть цього важливого меморандуму: збереження тарифів на рівні минулого року. Про це ми домовились. Ось де держава сьогодні інвестує в людей, допомагає місцевим владам», — зауважив Володимир Зеленський.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак запевнив, що в Україні достатньо запасів природного газу для проходження холодів. Він наголосив на важливості дотримання підписаного меморандуму, зауваживши, що очільники деяких міст діють усупереч цьому документу. Він попросив представників місцевого самоврядування звертатися до Офісу президента, якщо виникатимуть проблеми з виконанням меморандуму.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який у зв’язку з відрядженням брав участь у роботі Конгресу за допомогою відеозв’язку, зазначив, що Україна загалом готова до проходження опалювального сезону. Голова уряду зауважив, що з ініціативи Президента вжито необхідних заходів, які прописані в меморандумі, стосовно стабілізації тарифів на газ. Також, згідно з рішенням РНБОУ, уряд ухвалив рішення про заборону відключення від газопостачання бюджетних організацій і приватних будинків.

Подарунок ізмаїльським прихильникам спорту
Подарунок ізмаїльським прихильникам спорту

Президія Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові заслухала керівників усіх областей України щодо початку опалювального сезону в їхніх громадах.

«На сьогодні в роботі 190 котелень, здебільшого на півночі Одеської області. Забезпечують теплом 518 об’єктів соціальної сфери, з них 326 — дошкільні заклади, 93 заклади освіти, 99 закладів охорони здоров’я. Сьогодні в Одесі в тестовому режимі починається запуск котелень», — доповів на конгресі голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький.

Поставлено завдання розробити програму відродження науково-дослідного флоту України

Президент Володимир Зеленський поставив уряду завдання розробити повноцінну довгострокову програму відродження науково-дослідного флоту України. Про це глава держави сказав під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад в Одесі. Володимир Зеленський наголосив, що Україна почала відновлювати свій науковий флот, і саме тому сьогоднішнє засідання Конгресу відбувається на Одеському морвокзалі.

«Ми передаємо науковцям нашої антарктичної станції «Академік Вернадський» криголам James Clark Ross. Поки що в нього така назва. Але найголовніше, що він був придбаний державою. Це вперше. Не вважаю це подвигом, але новина дійсно хороша. Україна входить до престижних світових клубів космічних та антарктичних держав. А сьогодні Україна повертається чи починає повертатися у Світовий океан», — повідомив президент.

За його словами, це надає Україні великі можливості для вивчення океанічних ресурсів та участі на рівних у глобальних проєктах. Президент наголосив, що Світовий океан — простір, де відбувається найбільше наукових відкриттів у XXI столітті, і щоб мати гідне місце в цьому просторі, наша країна має будувати свої судна. «Ми пропонуємо поставити собі таку високу планку, вона непроста, але дуже логічна. 36 наукових суден, із них 12 — океанські, льодового класу. Ви запитаєте: чому стільки? Це дуже символічна цифра. Все просто. Саме стільки суден становив науковий флот України в 1991 році. Коли я став президентом, коли з’явилася наша команда, наукових суден в Україні було аж нуль. За 30 років втратили 36 кораблів», — сказав він.

Глава держави також закликав регіони долучитися до розробки цієї програми, особливо ті, які мають суднобудівельні традиції, відповідні кадри, заклади освіти та виробничі потужності.

Криголам James Clark Ross одержав назву «Ноосфера», який забезпечуватиме логістику для української антарктичної станції «Академік Вернадський». Крім того, Володимир Зеленський ознайомився з можливостями науково-дослідного судна «Борис Александров», яке використовуватиметься для моніторингу дна Чорного моря та збирання екологічних даних. Судно, яке раніше мало назву «Бельгіка», Україна отримала в подарунок від Бельгії.

Одеський національний художній музей відреставрують в рамках програми «Велике будівництво»

Під час робочої поїздки на Одещину Президент України Володимир Зеленський разом з головою Одеської обласної державної адміністрації Сергієм Гриневецьким відвідав Одеський національний художній музей, який буде відреставровано в рамках Національної програми «Велике будівництво».

Президент відвідує Одеський художній музей
Президент відвідує Одеський художній музей

Глава держави оглянув експозиції робіт Івана Айвазовського, Василя Кандинського, майстрів Одеської школи живопису, роботи художників ХХ століття та витвори сучасного мистецтва. Також Володимир Зеленський переглянув виставку робіт Олександра Ройтбурда, який був директором цього музею у 2018—2021 роках. Після його смерті президент України підписав указ про надання Одеському художньому музею статусу національного.

«Завдяки енергії й таланту Олександра Ройтбурда, який залишив тут частинку своєї душі, музей набув зовсім іншого значення не лише для Одеси, а й для всієї України. Це місце стає своєрідним магнітом для поціновувачів мистецтва зі всього світу», — зауважив глава держави.

Зібрання музею містить колекції та твори мистецтва загальнонаціонального значення. Кількість музейних предметів у 2020 році становила загалом понад 9,7 тис., а цього року до фонду музею надійшло ще 403 роботи. Тут постійно відбуваються публічні заходи, зокрема, присвячені реалізації прав і свобод людини та розкриттю потенціалу української культури.

Президент зазначив, що держава зі свого боку має докласти зусиль для реставрації історичної будівлі музею. «Треба не лише відреставрувати будівлю, покращити середовище, де зберігаються експонати, а й створити гідні умови для працівників музею, для яких це не просто робота, а життєве покликання», — сказав Володимир Зеленський.

Цьогоріч в рамках програми «Велике будівництво» розроблено проєкт проведення ремонтно-реставраційних робіт будівлі музею. Зокрема, заплановано відремонтувати перекриття, провести реставрацію стін, підлоги та стелі, забезпечити звуко- й теплоізоляцію, відремонтувати всі фасади та оновити освітлення, облаштувати інклюзивні санвузли й ліфт тощо. Завершення робіт очікується у 2025 році.

«Велике будівництво»: новозбудований палац спорту в Ізмаїлі

В рамках робочої поїздки до Одеської області Президент України Володимир Зеленський разом з головою Одеської обласної державної адміністрації Сергієм Гриневецьким оглянув Ізмаїльський палац спорту, спорудження якого тривало дев’ять років і завершилося завдяки включенню об’єкта до Національної програми «Велике будівництво». Вартість будівництва — більш ніж 89 мільйонів гривень.

За словами голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, ця спортивна школа має велику соціальну значимість і ефективність для регіону. Зведення спорткомплексу відбувалося із застосуванням сучасних технологій, що дає змогу створити максимально комфортні умови для маленьких і дорослих спортсменів Ізмаїлу.

Палац спорту складається з п’яти блоків, у яких розміщено великий багатофункціональний зал для командних видів спорту, 25-метровий плавальний басейн з глядацькими трибунами на 250 місць, адміністративно-побутовий блок, тренажерні зали, зал для змагань із силових видів спорту з глядацькими трибунами на 40 місць. Пропускна здатність спортивного закладу — 160 відвідувачів за зміну. Для доступу маломобільних груп населення у будівлі палацу спорту встановлено пандуси.

«Сьогодні в Ізмаїлі близько трьох тисяч дітей займаються 16 видами спорту. На жаль, існуюча сучасна спортивна база не відповідає європейським стандартам. Єдиний в нашому місті спортивний зал, який відповідає розмірам, — СК «Портовик» Ізмаїльського морського торговельного порту, де займаються на платній основі. А як відомо, для якісного проведення навчально-тренувального процесу і проведення спортивних змагань різного рангу кожному з цих видів спорту необхідні певні умови. У зимовий період фактично згортався тренувальний процес по більшості видів спорту в зв’язку з відсутністю тренувальних залів. Відтепер мешканці Ізмаїлу мають спортивний багатофункціональний об’єкт, де зможуть займатися як спортсмени міста, так і тисячі учнів дитячих юнацьких спортивних шкіл», — відзначив в розмові з президентом Ізмаїльський міський голова Андрій Абрамченко.

На думку голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, завдяки введенню в експлуатацію Палацу спорту, якість спортивно-оздоровчих послуг значно поліпшиться, а кількість цільових груп населення, яким ці послуги будуть надаватись, відповідно буде збільшуватися.

«Завдяки програмі «Велике будівництво» створені всі передумови для спортивних занять та дозвілля значної кількості жителів як Ізмаїлу, так і Ізмаїльського району. Створені гідні умови для зайнятості спортом молоді, отже зменшиться неконтрольований негативний вплив вулиці», — сказав голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.

На території Палацу спорту розташовано роледром для тренувань скейтбордистів, баскетбольний і волейбольний майданчики, майданчики для занять гімнастикою, тенісний корт, бігові доріжки, площинні спортивні споруди. Також тут є сучасні дитячі майданчики та простір для відпочинку.

Також Президент України Володимир Зеленський разом з головою Одеської обласної державної адміністрації Сергієм Гриневецьким оглянув в Ізмаїльському Палаці спорту 25-метровий плавальний басейн з глядацькими трибунами на 250 місць.

«Сьогодні завдяки реалізації в Одеській області програми «Велике будівництво» ми по-іншому дивимось на розвиток спорту, тому що спортсмен досягає успіху завдяки не лише своїй силі духу, а й фізичній підготовці, яку можна отримати ось в таких спортивних комплексах, як цей. Надзвичайно приємно, коли завдяки позиції президента ми відроджуємо такий сучасний спорткомплекс і, зокрема, такий вид спорту як плавання, де, я переконаний, укріплятимуть свій фізичний стан не лише професійні спортсмени, а й мешканці Одещини», — зазначив голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький.

Глава держави побував у відремонтованому приймальному відділенні Ізмаїльскої лікарні

Президент України Володимир Зеленський разом з головою Одеської обласної державної адміністрації Сергієм Гриневецьким оглянув оновлене приймальне відділення Ізмаїльської міської центральної лікарні, реконструкція якого відбувалася в рамках Національної програми «Велике будівництво».

Приймальне відділення складається з дитячого та дорослого відділень, має клінічну лабораторію, операційний блок, палату інтенсивної терапії, діагностичну службу та оглядову залу.

Будівельні роботи тут розпочалися у 2020 році. Було встановлено нове медичне обладнання, сучасний апарат МРТ, томограф та рентген-апарат. Біля входу до відділення побудовано пандус для під’їзду медичного транспорту та маломобільних груп населення, проведено благоустрій прилеглої території.

Приймальне відділення Ізмаїльської лікарні відремонтовано у рамках програми «Велике будівництво
Приймальне відділення Ізмаїльської лікарні відремонтовано у рамках програми «Велике будівництво

«Пандемія COVID-19 поставила перед українською медициною нові та жорсткі завдання, на які щодня шукають відповіді наші лікарі. А одне з головних завдань — це надання оперативної та кваліфікованої допомоги хворому. Дуже добре, що мешканці Ізмаїла отримують допомогу в сучасному приймальному відділенні лікарні, де встановлено нове медичне обладнання, а головне — працює кваліфікований та чуйний персонал», — сказав Володимир Зеленський.

Ізмаїльська міська центральна лікарня — це багатопрофільний медичний заклад, що працює як лікарня інтенсивного лікування та забезпечує надання стаціонарної цілодобової екстреної та планової допомоги переважно хірургічного профілю населенню міста Ізмаїла, Ізмаїльського району та інших районів, цілодобової стаціонарної допомоги терапевтичного профілю з неврології, педіатричної допомоги. Стаціонар розрахований на 270 ліжок, зокрема 60 хірургічних. Лікувально-діагностичне відділення для дорослих може приймати 770 відвідувачів за зміну, а дитяче відділення — 140 пацієнтів.

Цей проект надзвичайно важливий не тільки для Ізмаїлу, зазначив голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький. Бо реформа медицини передбачає, що гроші «йдуть за пацієнтом», і формування сучасної медицини в місті Ізмаїл завдяки проєкту «Велике будівництво» дозволяє сформувати на місцевому рівні самодостатню систему охорони здоров’я і забезпечувати медичними послугами увесь новоутворений Ізмаїльський район.



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
10/04/2024
Мер Одеси Геннадій Труханов публічно звернувся до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Асоціації міст України, Конгресу місцевих і регіональних влад при президентові України з проханням внести зміни в законодавчі акти, які регулюють ввезення гуманітарної допомоги в Україну та її використання на період дії воєнного стану...
10/04/2024
Продление режима свободной торговли с Украиной до июня 2025 года поддержали Совет ЕС, Еврокомиссия и Европарламент...
10/04/2024
Відбулось звітне засідання наглядової ради «Агенції регіонального розвитку Одеської області», під час якої підбито підсумки минулого року та визначені перспективи на 2024 рік...
10/04/2024
Про інноваційні форми розвитку сільських територій України та їх підтримку, перспективу створення агрокластеру на території Біляївської громади та про вирощування ягідників говорили під час робочої зустрічі, яка відбулась у місті Біляївка...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.033