За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Ігри навколо земельного мораторію

№8 (10708) // 22 января 2019 г.

Напередоднi новорiчних свят, 20 грудня, депутати в черговий раз зробили спробу подовжити мораторiй на продаж земель сiльськогосподарського призначення, який триває в країнi понад 18 рокiв, хоча був введений як тимчасовий захiд.

Проте, того ж дня введення в дiю закону було заблоковано поданням до Верховної Ради двох постанов (депутатами О. Мушаком та В. Пинзеником) про скасування вiдповiдного рiшення парламенту, зокрема, через «неособисте голосування народними депутатами», тобто кнопкодавство.

Виникла безпрецедентна ситуацiя, коли країна живе, а закон про продовження мораторiю так i не вступив в силу — i це триває вже 16 днiв.

Що це означає для України, i чи варто цього боятися?

Аргументуючи необхiднiсть продовження мораторiю у сесiйнiй залi наприкiнцi року, низка полiтикiв використовувала тезу, що iнакше з сiчня 2019 року землю почнуть масово скуповувати iноземцi та олiгархи.

Водночас за бiльш, нiж пiвмiсяця НЕпродовження мораторiю жодної угоди iз продажу землi анi першими, анi другими, не вiдбулось.

Чому так? Тому, що незалежно вiд формального ухвалення закону про мораторiй, купiвля-продаж земель сiльгосппризначення вже прямо заборонена чинним законодавством. А саме —

пп. 14-15 Перехiдних положень Земельного кодексу України, згiдно

з якими заборона на продаж дiятиме до набрання чинностi законом «Про обiг земель сiльськогосподарського призначення».

Чи знали про це депутати, коли голосували за продовження мораторiю? Авжеж знали: про беззмiстовнiсть закону про мораторiй прямо заявляв i прем’єр, i фаховi юристи, i окремi народнi депутати, наприклад Вiкторiя Пташник.

Але, знаючи про фактичну фiктивнiсть цього закону, все одно голосували за цей законопроект (при тому, що, за iнформацiєю очiльника

Українського товариства економiчних свобод (УТЕС) Мар’яна Заблоцького, одне голосування народних депутатiв коштує нашiй державi шалених 6 млн. грн.).

Тож навiщо це голосування? Нажаль, причини майже виключно популiстичнi: бажання низки впiзнаваних українських полiтикiв заробити собi електоральних балiв, граючись на «гучнiй темi», навiть якщо їх дiї не несуть нiякого змiсту.

Втiм, є i ще один важливий нюанс.

Нi для кого не секрет: в Українi ринок сiльгоспземель iснує, але тiньовий. Зайдiть на найбiльший торговельний онлайн-ресурс в Українi OLX й подивiться, скiльки оголошень про продаж землi с/г призначення є на ньому — сотнi, якщо не тисячi. I громадяни, i бiзнес давно вже навчились обходити формальну заборону на купiвлю-продаж землi i, використовуючи договори емфiтевзису чи оренди, фактично укладати угоди з купiвлi-продажу.

Водночас такi угоди насправдi не є вигiдними нi для покупцiв (бо формально продажу все ж не вiдбувається, а значить, можна заплатити кошти за придбання дiлянки землi, а потiм її втратити), анi для власникiв земельних паїв, що намагаються її продати (тому що через вiдсутнiсть ринку землi цiни на землю щонайменше втричi, за оцiнками Свiтового Банку, занижено).

Саме тому звичайнi громадяни-власники паїв, прозорi агрокомпанiї, фермерськi господарства, якi хочуть розвивати свiй бiзнес, вирощуючи не лише зерновi, рапс та соняшник, прагнуть створення не тiньового, а нормального, легального ринку. За результатами грудневого дослiдження КМIС, вже 66,3% опитаних вважають, що громадянин України, який володiє земельним паєм, повинен мати право вiльно розпоряджатися ним.

А для цього парламент має ухвалити закон про обiг земель с/г призначення. (Для iнформацiї: в Верховнiй Радi зареєстровано вже три законопроекти про обiг землi, а аграрний комiтет ВР нещодавно розробив ще один, четвертий).

Але поки депутати голосують за продовження мораторiю, вони не розглядають i не голосують за закон про обiг земель. Тим самим вiдкладаючи знову i знову можливiсть для українських громадян працювати не в тiньовому, а в легальному полi, коли мова йде про земельнi дiлянки. I лишаючи можливостi

6 млн. громадян — власникiв земельних паїв — використовувати майно вiльно, на власний розсуд та вiдповiдно до потреб своїх родин.

Можливо, законодавчу iнiцiативу виявить дiючий президент країни, який на днях заявив, що запуск ринку землi може стати «потужним локомотивом, який витягне економiку України на абсолютно iншi висоти».

У будь-якому випадку припинити «ламати списи» навколо формального подовження мораторiю (який жодним чином не захищає iнтереси землевласникiв) i перейти до обговорення формату ринку, що враховував би i збалансовував iнтереси усiх його учасникiв, — логiчний i необхiдний українському суспiльству крок. I саме за тим, чи спроможний кожен депутат пiдтримати такий крок, чи i далi хоче бавитися в беззмiстовнi iгри в продовження мораторiю, можна судити, чи вiн насправдi вболiває за iнтереси своїх громадян та виборцiв, чи єдине, що його турбує, — це рейтинги.

Ольга БАЛИЦЬКА. Фахiвець у сферi земельних правовiдносин



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.038