За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Политика

Чи завершить розпочате Яценюк?

№157—158 (10075—10076) // 23 октября 2014 г.
Головне питання виборів — чи вдасться Арсенію Яценюку залишитися на посаді Прем’єр-міністра?

Уряду Арсенія Яценюка вдалося закласти основу реформ. Хто їх продовжить — покажуть вибори.

Нинішні вибори багато в чому не схожі на всі попередні кампанії. і тому, що відбуваються фактично під час війни, і тому, що мають дати відповідь на постреволюційні очікування суспільства. Але ще вони відрізняються безпрецедентною підтримкою партій влади.

За даними провідних соціологів, лідерські позиції на виборах посідають президентський «Блок Петра Порошенка», прем’єрський «Народний фронт» і Радикальна партія Ляшка. Остання, хоч і «викриває олігархів», але аж ніяк не опозиційна до влади.

Обумовлено це цілком логічними причинами: влада оновилася після революції і своїми конкретними діями встигла довести, що вона якісно відрізняється від попередньої.

Якщо, скажімо, порівнювати Прем’єра Яценюка із Азаровим, відразу стає очевидною різниця, і помітним той прогрес, якого досягла країна за останні вісім місяців. Йдеться не лише про рівень освіти, вміння доносити свої думки чи говорити однією мовою із зарубіжними партнерами. Яценюк продемонстрував здатність контролювати ситуацію в найкритичніші моменти, а також довів, що у воєнний час можна закладати основу для більш системних реформ. Реформ, які багато в чому визначають подальший розвиток країни.

Можна зупинитися лише на кількох останніх ініціативах уряду Арсенія Яценюка.

По-перше, це проект «Європейський вал». Його реалізація дозволить облаштувати наш східний кордон і зупинити російських найманців і терористів зі зброєю у руках. Сьогодні кордон — виключно умовний. Фактично його немає, що дозволяє безперешкодно розпалювати полум’я війни в Україні. Також завдяки Європейському валу ми зможемо отримати безвізовий режим, а в перспективі — отримати членство в ЄС. Що важливо: левову частку фінансування беруть на себе міжнародні донори. Домовленість уряду вже є, і 235 млн. грн. з необхідних 500 млн. грн. ЄС уже перерахував.

Другий важливий напрямок роботи уряду Яценюка — здобуття енергонезалежності.

23 роки поспіль у країні говорили про те, що потрібно отримувати енергоносії з різних джерел. і всі ці роки країна продовжувала тотально залежати від російського газу. Яценюку вдалося поламати цю схему і покласти край традиційному газовому шантажу Росії. Вже зараз ми купуємо газ у Словаччині, Польщі, Угорщині. Домовилися про контракт із Норвегією, причому за ціною в півтора рази нижчою, ніж у Росії. Це ламає плани Москви, яка звикла використовувати газ як інструмент боротьби з недогодними їй країнами.

По-третє, уряд Яценюка почав реалізувати програму боротьби з корупцією. Чотири з п’яти прийнятих Верховною Радою антикорупційних законопроектів розробив саме уряд Яценюка. Тобто, урядовий пакет виявився значно ширшим, аніж пропоноване Президентом Антикорупційне бюро. Ці закони розкривають інформацію про власників офшорних компаній, а отже сприятимуть боротьбі з корупцією на найвищому рівні.

і четвертий напрямок роботи: очищення влади. Закон про люстрацію подобається аж ніяк не всім, але 75% українців підтримують необхідність очищення влади і цілковитої прозорості чиновників. Зрозуміло чому, адже таким чином ми не допустимо до влади колишніх корумпованих вищих посадових осіб. Уряд Яценюка миттєво відреагував на прийнятий Закон про люстрацію. Вже звільнено 39 високопосадовців, підписано наказ, в якому викладено всі заходи, спрямовані на проведення люстрації у стислі терміни.

Українські політики рідко відрізняються стратегічним баченням, і багато речей ще необхідно допрацьовувати: децентралізація, яка поки явно пробуксовує, податкова реформа, яку уряд запропонував, але розуміння в парламенті вона не знайшла, реформа міліції і армії.

Але початок Яценюком покладено: він зміг забезпечити армію, почав зміцнювати кордон, веде системну боротьбу з корупцією, виплачує всі види соціальних допомог.

Тепер головне питання виборів — хто продовжить цю роботу. Яценюк зможе це зробити лише за умови, якщо виборці проголосують за «Народний фронт». Адже Україна — парламентсько-президентська республіка, і уряд формуватиме та партія, яка отримає на виборах більшість голосів.

Владислав Нескорузлий



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
27/03/2024
В Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені О. В. Блещунова (вулиця Польська,19) відкривається виставка «Драм — біль та пам’ять Маріуполя»...
27/03/2024
В этом году в Одессе запланировано создание и на-несение почти 25 километров велодорожек и велополос...
27/03/2024
Президент Владимир Зеленский издал указ об увольнении Алексея Данилова с должности секретаря Совета национальной безопасности и обороны Украины...
27/03/2024
В Авангардівській громаді, яку очолює лауреат редакційного конкурсу «Люди справи» Сергій Хрустовський, днями відбулася знакова освітянська подія...
Все новости



Архив номеров
март 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.034