За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Все тут надихало любити, читати, творити, радіти талантам і донатити

№15—16 (11359—11360) // 22 февраля 2024 г.
Все тут надихало любити, читати, творити, радіти талантам і донатити

Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний день книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.

Рівно о 17-й годині велика Одеська бібліоніч розкрила свої обійми, засвітилася безліччю вогників і прикрас у найстарішій книгозбірні України, заповнилася гаміром, засяяла яскравими фотозонами. Крилаті книжкові феї вітали кожного відвідувача, фортепіанні імпровізації солістки Одеської обласної філармонії ім. Д. Ойстраха, лауреатки міжнародних конкурсів Тетяни Кравченко налаштовували на урочисту атмосферу. Паралельно, на другому поверсі, лунали оплески на святковому концерті «Мелодії любові» викладачів і учнів мистецької школи №11 м. Одеси.

Із вдячністю до тих, хто захищає наше життя і, власне, можливість святкувати в тилу, бібліотечні фахівці напередодні відвідали у шпиталі поранених воїнів на реабілітації. До бібліодесанту в ОННБ готувалися заздалегідь: збирали сучасні книжки, готували музичну програму, пекли і купували за свій кошт солодощі і фрукти в рамках патріотичної акції «Бібліотека — українському воїну».

А вже під час Бібліоночі, за доброю традицією, Одеська національна наукова бібліотека отримала подарунки від своїх шанувальників і партнерів.

Дякуємо директору з розвитку видавництва «Гельветика» Катерині Головко, яка передала примірники трилогії незламного харківського поета Михайла Олійника з автографами автора, очільниці «Книгарні-кав’ярні» Галині Дольник — за надихаючу патріотичну підбірку книжок, також — фахівцям бібліотеки, які передали сучасні українські книжки пораненим воїнам у шпиталь.

Одеська національна наукова бібліотека цьогоріч підготувала цілу низку пізнавально-розважальних заходів. Спочатку відвідувачі юрмилися біля цікавої виставки «Книжкова Love Story», із захопленням слухали виступи 14 поетів, які декламували вірші у літературній вітальні «Поезія — це завжди неповторність» під творчим началом керівника офісу «Одеса — місто літератури ЮНЕСКО» Майї Дімерлі. Приємним сюрпризом для всіх відвідувачів став приїзд із столиці та виступ Тараса Федюка — українського поета, президента Асоціації українських письменників, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка.

Загалом програма Бібліоночі в ОННБ була, як завжди, насичена і різноманітна. У різних локаціях книгозбірні водночас на двох поверхах відбувалося два десятки цікавих активностей, відтак гостям часом було важко визначитися із вибором. Серед них: квест «Бібліотечна подорож країною кохання»; вистава японського театру «Камішібай» з українським казковим героєм; краєзнавчі квізи та літературні вікторини для дітей і дорослих; «Бібліомантія: ворожіння на кохання» та урочисте підбиття підсумків конкурсу «PRO-читання» від Одеської обласної бібліотеки для юнацтва. А ще бажаючі могли отримати у дарунок свій портрет, зроблений нашвидкоруч художницею Еліною Жуковою; подивитися дефіле від міжнародної модельної агенції Royal Family Models; відчути справжній смак гарної літератури у бібліокав’ярні

«Книжка й кава = гарна пара!».

Цікаві майстер-класи були розраховані на широке коло інтересів відвідувачів. І для тих, хто любить проводити дозвілля, створюючи неймовірні хендмейд прикраси (як завідуюча редакційним відділом ОННБ Наталія Майданюк), і для тих, хто хоче навчитися чарівному мистецтву витинанки, як це вміє народна майстриня Маріанна Панасюк (знавець нематеріальної спадщини, керівник відповідного відділу в ООЦУК). А тим, хто мріяв опанувати техніку акварелі, пощастило помалювати весняні квіти під кураторством художниці та педагога Ярини Кобилінської.

Окрім того, гості бібліотеки завзято віршували рядки у салоні літературного буриме «Поетичні імпровізації» з наставницею Світланою Сердюк (завідувачкою науково-методичного відділу ОННБ), а театральна студія «Очима ти сказав мені: люблю» від народної артистки України Діани Малої привабила тих, хто шукав натхнення та словесних підказок для власних освідчень у коханні в любовній ліриці видатних українських поетів… Локація з миттєвою лотереєю, ворожка з печивом із передбаченнями протягом усієї Бібліоночі збирали присутніх і, жарти-жартами, додавали оптимізму та віри у майбутнє.

Яскравим завершенням Бібліоночі стало літературно-музичне шоу «Я співаю під дощем» солістки Одеської обласної філармонії ім. Д. Ойстраха Нелі Нечаєвої, яка виступила зі світовими та українськими хітами у супроводі солістів Д. Пінчука, М. Самсонова, І. Косинця, вразивши присутніх щирим та емоційним їх виконанням.

Гості Бібліоночі не лише відпочили, а й зібрали кошти на благодійному ярмарку, які організатори спрямували на підтримку ЗСУ через фонд «Повернись живим» …Врешті решт — всі наші зусилля зараз мають бути спрямованими на те, щоб Україна перемогла на всіх фронтах: і на воєнному, і на культурному. А кохання, як зазначили організатори помітної щорічної події в місті Одесі, здатне дарувати крила і сили, щоб захищати коханих та мріяти.

Одеська національна наукова бібліотека вдячна партнерам заходу — Одеській обласній організації Національної спілки письменників України, видавництву «Гельветика», ПРАТ «ENNI Foods», Одеській обласній філармонії ім. Д. Ойстраха, Одеському обласному центру української культури, Одеському академічному українському театру імені В. Василька, патрульнiй поліції Одеської області, Одеській обласній бібліотеці для юнацтва, ГО «Бібліоліс», міжнародній модельній агенції Royal Family Models, творчому союзу офісу «Одеса — місто літератури ЮНЕСКО», мистецькій школі №11 м. Одеси, а також невтомним креативним бібліотекарям, які власноруч готували лоти для благодійного аукціону та миттєвої лотереї, організовували цікаві майстер-класи та святкові фотозони.

Відділ зовнішніх комунікацій і маркетингу ОННБ



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.057