За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Про українську мову — цікаво!

№86—87 (11223—11224) // 03 ноября 2022 г.
Про українську мову — цікаво!

9 листопада — День української писемності та мови

Це свято ми відзначаємо щорічно із 1997 року. Наша мова — невичерпне джерело для творчості й натхнення, можливості якого приголомшують. І хоча вона зберігає в собі досвід та історію народу, наша мова також неймовірно гнучка та відкрита до змін.

Кандидатка філологічних наук, фахова редакторка, яка понад п’ятнадцять років редагує тексти різних стильових напрямків, Ольга Дубчак переконана, що «мова — це живий і сповнений неймовірних секретів організм, це музика й математика водночас». Своїми книжками із серії «Українська мова», які виходять у молодому видавництві «Віхола» (зараз Ольга Дубчак обіймає там посаду головного редактора), вона доводить, що українська мова — це цікаво, весело і зовсім не страшно.

Дубчак О. «Чути українською: у світі звукі[ў] і букв» (Київ, 2020)

Чи чули ви про нескладотворчі звуки? А про літеру Шредінгера? Чи відомо вам, що шиплячі постійно мімікрують під інші приголосні української мови? «Шо?» — скоріше за все спитаєте ви. Але навіть якщо вам здається, що ви гадки не маєте, за яким принципом слід вимовляти ті чи інші звуки, ваші мовна свідомість і мовленнєвий апарат роблять це бездоганно.

Книгу «Чути українською» присвячено українським буквам та звукам, принципам їх узгодження та взаємодії. Завдання книжки — пояснити, за якими правилами й закономірностями працює звукова система, а ще — чому наша абетка майже досконала.

Дубчак О. «Бачити українською» (Київ, 2021)

«Бачити українською» набагато більша за обсягом. В ній розповідається: про частини мови, про правила використання та виключення, лексичне значення слова, походження слів, фразеологізми, просторіччя, прислів’я, будову слова та інше. Видання присвячено найголовнішій одиниці мови — слову. Саме слово дає нам змогу порузумітися, передати важливу інформацію, висловити почуття і навіть просто подумати про них.

Після виходу попередніх двох мовознавчих книг авторка планувала написати третю заключну частину про пунктуацію та речення. Натомість 24 лютого, як і для багатьох українців, змінилось все. Тому Ольга Дубчак «не могла не написати» книгу, присвячену мові перемоги.

Дубчак О. «Перемагати українською. Про мову ненависті й любові» (Київ, 2022)

У цій книзі дослідниця доводить, що воювати на мовному фронті так само важливо, як і безпосередньо на полі бою. Наша мова вміє давати відсіч ворогам і бути твердою крицею, однак для українського народу вона є, передусім, домом буття. Українська — це мова любові, ніжності й підтримки в тяжку мить. І саме зараз вона потрібна нам як ніколи. Зараз важливо берегти українське слово попри все.

«Перемагати українською» є чудовим посібником для плекання рідної мови у воєнний час. Із нього читач дізнається багато нового про військову етимологію та українські шиболети, про емоційність рідних суфіксів і лагідність фірмових українських демінутивів. Також авторка в якості бонуса пропонує власні поради щодо переходу на українську.

Вероніка СТЯГАЙЛО. Провідний бібліограф ОННБ



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
17/04/2024
Во вторник, 16 апреля, Владимир Зеленский подписал закон №10449 о мобилизации, который парламент принял 11 апреля...
17/04/2024
В Звягеле, что в Житомирской области, состоялся чемпионат Украины по вольной борьбе в возрастной категории U-20...
17/04/2024
В Луцке состоялись Всеукраинские соревнования по стрельбе из лука среди сильнейших юниоров и кадетов...
17/04/2024
Днепр принимал 1-й в истории турнир Украинской СуперСерии по бадминтону...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.029