За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Лiнiя багатобарвного життя

№74 (10629) // 10 июля 2018 г.
Лiнiя багатобарвного життя

Сьомого липня в ОННБ розпочинає експозицiю книжкова виставка-роздум «Лiнiя життя: до 80-рiччя вiд дня народження Леся Танюка — українського режисера, театрознавця, письменника i публiциста, поета, перекладача, заслуженого дiяча мистецтв України, народного артиста України, українського полiтика», яка мiстить бiографiчнi матерiали, творчий доробок та розкриває громадську позицiю одного з найвiдомiших i яскравих вiтчизняних митцiв та правозахисникiв.

Напередоднi працiвники Одеської нацiональної наукової бiблiотеки спiльно з Одеськiм театрально-художнiм училищем за матерiалами виставки «Лiнiя життя: до 80-рiччя вiд дня народження Леся Танюка (1938—2016 рр.)» — влаштували своєрiдний творчiй бiблiомайданчик для закоханих у творчiсть i небайдужих студентiв та викладачiв i бiблiотекарiв.

Тетяна Калиновська, завiдуюча бiблiотекою Одеського театрально-художнього училища, в своєму виступi акцентувала увагу на особливостi непересiчного таланту режисера i актора Леся Танюка. Вона розповiла не тiльки про майстерно зiгранi ролi та режисерську роботу митця, а i порекомендувала декiлька видань i публiкацiй, якi наближають до розумiння творчостi майстра.

Цiкавими i вiдвертими власними роздумами щодо теми «Лесь Танюк — один iз яскравих особистостей руху шiстдесятникiв» подiлилися студентки II курсу ОТХУ — Дарина Бойко та Iрина Миргород, бiльш детально зупинившись на iсторiї i дiяльностi Клубу творчої молодi, де Лесь Танюк був президентом, а навколо єднались талановитi Алла Горська, Вiктор Зарецький, Iван Свiтличний, Василь Симоненко, Iван Драч, Iван Дзюба, Василь Стус та багато iнших, що сьогоднi складають зоряне намисто нашої культури i нацiї. Зворушливою «кодою» став вiрш Танюка «Україна», який натхненно прочитали юнi мисткинi.

В нагодi для студентiв-театралiв стали видання книжково-iлюстративнї виставки «Лiнiя життя: до 80-рiччя вiд дня народження Леся Танюка (1936—2016 рр.)». Молодь зацiкавили матерiали про перебування режисера у Одесi в 60-х роках, зокрема, про його забороненi i «знятi» вистави «Правда i кривда» та «Шельменко-денщик». Не оминули увагою книги про дiяльнiсть Нацiонального центру iменi Леся Курбаса у Києвi (який очолює Неллi Корнiєнко, дружина i однодумець Леся Танюка).

Провiдний бiблiотекар ВЗГiР ОННБ Валентина Колесникова, розповiдаючи про деякi видання, особливо звернула увагу на грунтовну театрознавчу монографiю Леся Танюка «Мар’ян Крушельницький» про життєвий i творчий шлях провiдного українського актора i режисера, учня й однодумця Леся Курбаса. На думку бiблiотекарки, саме ця монографiя багато в чому характеризує Леся Танюка як людину i митця — талановитого, безкомпромiсного, вiдчайдушного експериментатора, гiдного учня свого учителя (Танюк навчався на курсi Мар’яна Крушельницького).

Насамкiнець студенти вдалися до жвавої дискусiї щодо мiсiї, можливостей i позицiї митця у соцiо-полiтичному життi країни та, вiдповiдно, ролi шiстдесятникiв у культурному громадському й нацiональному вiдродженнi.

А всi бажаючи мають нагоду продовжити започатковане студентами спiлкування вже у стiнах ОННБ, на виставцi-роздумi «Лiнiя життя: до 80-рiччя вiд дня народження Леся Танюка — українського режисера, театрознавця, письменника i публiциста, поета, перекладача, заслуженого дiяча мистецтв України, народного артиста України, українського полiтика», де також представленi цiкавi i рiдкiснi матерiали про його творчiй зв’язок з нашим мiстом (зокрема, iнтерв’ю режисера «Я — не революцiонер...», яке майстер дав кореспонденту «Всемирных одесских новостей», перебуваючи у 1993 роцi в Одесi, на фестивалi пам’ятi режисера Василя Василька. А книги i бiблiотекарi завжди радi вам! Експозицiя триватиме у ОННБ до 20.07.2018 р. Вхiд, за традицiєю, вiльний.

Валентина КОЛЕСНИКОВА. Провiдний бiблiотекар ВЗГiР ОННБ



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
17/04/2024
Во вторник, 16 апреля, Владимир Зеленский подписал закон №10449 о мобилизации, который парламент принял 11 апреля...
17/04/2024
В Звягеле, что в Житомирской области, состоялся чемпионат Украины по вольной борьбе в возрастной категории U-20...
17/04/2024
В Луцке состоялись Всеукраинские соревнования по стрельбе из лука среди сильнейших юниоров и кадетов...
17/04/2024
Днепр принимал 1-й в истории турнир Украинской СуперСерии по бадминтону...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.027