За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Музика кольорів півдня

№82—83 (10196—10197) // 30 июля 2015 г.
Художник Федор Кравчик

Для того громадянина з поетичним звучанням власної душі, хто побував на виставці українського художника Федора Кравчика, який мешкає і творить в Одесі, або коли пощастить побувати в майстерні, наповненій квітами — ніколи не скажуть по-єсенінськи: «Цветы мне говорят — прощай...».

Ні, не прощаються степові квіти, бо вони визорюють степи, мов зірочки безмежного космосу темної ночі саме в Причорномор’ї.

Пластика Федора Кравчика озвучена світанком, спекотою полудня або серпанком надвечір’я, тому його картини не повторюють одна одну, вони розмовляють своєю мовою пори року, географічного поясу на землі, мовою моря чи степу.

Жасмин, дзвіночки, ковила, безсмертник... А цих назв степових квітів — море, або, інакше кажучи, як в тихій воді моря степових зірочок-квітів. Тому картини художника відрізняються від мертвих натюрмортів, вони — живі картини, які дихають місцем свого народження і життя. Картини квітів художника мають свою національність і громадянську приналежність.

У цьому розумінні варто порівняти вишивку на рушниках, вишиванки жіночі та чоловічі, а також гобелени, які перестали бути інтер’єрами на стінах.

Як не дивно, але на рельєфну особливість гобеленів мені довелося звернути увагу в Гельсінорі в Данії, в знаменитому театрі Гамлета.

Гобелен теж має свій голос у просторі і часі, як і степові квіти не пригноблені червоними маками (як це було донедавна в часи підкорення цілини чи будівництва БАМу).

Поезія творчого методу художника Федора Кравчика відрізняється від декоративного мистецтва, напевне, тому, що він є художником-декоратором Одеського академічного театру музичної комедії імені М. Водяного. Йому набридають «мертві» декоративні кольори, і художник прагне почути голоси кольорів веселки, де є не лише сім кольорів, а безліч відтінків, в залежності від сонячного освітлення.

Степ і море — дві стихії, які народжують в душах людей музичну гармонію. Цю гармонію Федорові Кравчику вдається почути на мольберті. Але спочатку на квітнику — полігоні його клумб, які він вирощує біля своєї майстерні поруч з капустою, помідорами та синіми баклажанами.

Зірочки земні уночі розмовляють в космосі з Чумацьким шляхом, торкаються органних зірок Великої та Малої ведмедиць, якими колись я милувався в Америці, на Місісіпі в штаті Іллінойс, і почував себе як вдома у моєму Причорномор’ї, якому присвячує свої почуття Федір Кравчик.

Думаючи про поезію творчого методу художника, мені хочеться українською мовою прочитати поезію Марини Цвєтаєвої.

Як голова забаламутиться,
На небо зоряне поглянь.

Це в моєму перекладі кінцівка вірша Марини Цветаєвої:

«А если голова закружится,
На небо звездное взгляни»...

Станіслав Стриженюк



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
17/04/2024
Во вторник, 16 апреля, Владимир Зеленский подписал закон №10449 о мобилизации, который парламент принял 11 апреля...
17/04/2024
В Звягеле, что в Житомирской области, состоялся чемпионат Украины по вольной борьбе в возрастной категории U-20...
17/04/2024
В Луцке состоялись Всеукраинские соревнования по стрельбе из лука среди сильнейших юниоров и кадетов...
17/04/2024
Днепр принимал 1-й в истории турнир Украинской СуперСерии по бадминтону...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.027