За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Шевченкіана Григорія Зленка

№33—34 (10147—10148) // 26 марта 2015 г.
Шевченкіана Григорія Зленка

Письменник, дослідник, бібліограф, дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка (третій одесит в історії цього товариства), заслужений діяч мистецтв України, лауреат кількох літературних премій, Григорій Дем’янович Зленко — дослідник життя та творчості Кобзаря.

Ним написано понад 160 статей, пов’язаних з біографією Т. Г. Шевченка, де знайшли відображення невідомі до цього часу сторінки з життя поета, його оточення, географія біографії та доля книжок Шевченка (їх друк, історія рукописів). Григорій Зленко успішно працював над реалізацією багатьох українознавчих проектів, зокрема його статті увійшли до «Шевченківського енциклопедичного словника» (1977), чимало статей було надіслано ним до «Шевченківської енциклопедії» (2012—2014). Зленку як науковцю-досліднику притаманний інтерес до найдрібніших побутових, психологічних деталей, обставин життя й творчих перипетій найближчого оточення знакових фігур української культури, тим чи іншим чином дотичних до Одеси, зокрема й постать Тараса Шевченка. Вона займає вагоме місце в наукових доробках, розвідках і публікаціях Г. Зленка. В книжці «Нетлінне» (1968), де він вперше розкриває інформацію про шевченкіану Михайла Комарова, «Книга пам’яті» (1971), в якій присвячує цілий розділ Шевченку під назвою «Довкола Шевченка», збірка поезій «Пізня лірика» (2003), в якій Г. Зленко присвячує вірш Т. Шевченку «Відсвіти Тараса Шевченка» (2009). Також хочу згадати книжку «Пошук для прийдешнього» (2004), яка містить частину яскравих, маловідомих і цікавих довголітніх розвідок Григорія Зленка довкола постатей видатних українських митців, зокрема й Тараса Шевченка.

Г. Зленко віддав велику частину свого творчого життя бібліотеці імені М. Горького, на теренах якої народжувались його дослідницькі та поетичні шедеври, в тій чи іншій мірі присвячені й Тарасу Шевченку. Він знайомить широкий загал з цікавими фактами з життя Кобзаря, роблячи це на основі нових архівних матеріалів у невимушеній манері, котра зближує документальні розвідки з художніми творами. Безліч дослідників та літературознавців спиралися й надалі будуть спиратися на розшуки та публікації Г. Зленка, бо він робив копітку, виважену й правдиву роботу з дослідження того чи іншого факту, дозволяючи нам не сумніваючись користуватись його трудами.

Григорій Зленко доклав чимало праці до збагачення шевченкіани ОННБ ім. Горького. Щорічні Шевченківські читання почали постійно проводитись з 2000-х років, їхня тематика: глибокі наукові та дослідницькі розробки про літературні особливості та життєвий шлях Тараса Шевченка, матеріали, присвячені вшануванню Кобзаря, дискусії на теми шевченкознавства та багато іншого. У читаннях беруть участь митці, краєзнавці, літературознавці, науковці, які вивчають і захоплюються феноменом Т. Шевченка.

В фондах бібліотеки зберігається чимало книжок

Т. Шевченка, у тому числі значна колекція видань «Кобзаря», реєстр яких складає основу покажчика «Видання «Кобзаря» в фондах ОДНБ ім. Горького» (автор Л. М. Бур’ян), що побачили світ в Україні та поза її межами.

Безумовно, варто згадати про бібліографічні покажчики, присвячені Тарасу Шевченку у підготовці та випуску яких брав активну участь Григорій Дем’янович. Надруковано 5 випусків бібліографічного покажчика під назвою — «Шевченко в одеській пресі», який створено з метою узагальнення матеріалів, що друкувались у різних виданнях міста Одеси і мають відношення до славетної постаті Т.Шевченка, сюди входять публікації з книг, альманахів, збірників, журналів та газет. Ідею розробки цього покажчика ініціював шевченкознавець Г. Д.

Зленко. Це була нагальна потреба, ніхто не тільки в Одесі, а й в Україні не досліджував публікації про Тараса Шевченка в пресі. Перший випуск покажчика надруковано в 1996 році під назвою «Т. Г. Шевченко в одеській пресі: бібліогр. покажчик. Вип. 1. Книги, альманахи, збірники, журнали» і відразу видання стає дуже популярним в користуванні літературо- і книгознавцями, викладачами вузів, студентами, вчителями, бібліофілами, працівниками преси і всіх, кого цікавила й досі цікавить одеська Шевченкіана.

В 2007-му році перший випуск покажчика було перевидано, бо через попит залишилось декілька екземплярів, тобто він став раритетом. Тому вийшло друге доопрацьоване та доповнене видання першого випуску «Т. Г. Шевченко в одеській пресі: бібліогр. покажчик. Вип. 1. Книги, альманахи, збірники, журнали: 1861—2007». Випуски другий, третій, четвертий та п’ятий відображують публікації в газетах за такі періоди: Вип. 2: 1844—1917 роки; Вип. 3: 1918—1940 роки; Вип. 4: 1941—1974 роки; Вип. 5: 1975—2005 роки. Тобто покажчик повністю охоплює період від появи перших періодичних видань в Одесі і до сьогодні.

Нині підходить до завершення робота над 6-м випуском покажчика, який приурочено 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка, видання охоплює перелік статей та публікацій з книг, альманахів, журналів та газет за період з 2006-го по 2014 рік. Це гідне продовження вагомої шевченкознавчої праці колективу «Горьковки», де багато років працював невтомний дослідник життя і творчості Кобзаря Григорій Зленко.

Інна БАБУШКІНА. Головний бібліограф відділу наукової бібліографії ОННБ ім. Горького



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
17/04/2024
Во вторник, 16 апреля, Владимир Зеленский подписал закон №10449 о мобилизации, который парламент принял 11 апреля...
17/04/2024
В Звягеле, что в Житомирской области, состоялся чемпионат Украины по вольной борьбе в возрастной категории U-20...
17/04/2024
В Луцке состоялись Всеукраинские соревнования по стрельбе из лука среди сильнейших юниоров и кадетов...
17/04/2024
Днепр принимал 1-й в истории турнир Украинской СуперСерии по бадминтону...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.034