За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Гранослов від Бога

№33—34 (10147—10148) // 26 марта 2015 г.
Гранослов від Бога

До 120-річчя від дня народження видатного українського поета Максима Рильського

У«ненастанних самовивіряннях» (Микола Зеров) і на порозі посткультівського само- відродження, — саме такими духовно-психологічними станами можна означити усе — до останнього подиху! Благородне життя одного з найбільших Майстрів національної поезії Максима Тадейовича Рильського.

Хто-хто, а Рильський прозірливо і печально розумів, що зааганжована, приручена режимом поезія, як і проституйована наскрізь політика, себто революція, завжди і скрізь «пожирає власних дітей!..». Он — звідки моря крові й многомільйонні жертви в Україні та смертельний вирок еліті нації — «Розстріляне Відродження», коли під корінь було винищено цілі покоління нашої інтелігенції: від Миколи Хвильового, Сергія Єфремова, Миколи Зерова, Леся Курбаса... — аж до наших трагічних сучасників — Василя Стуса, Алли Горської і багатьох інших борців за свободу рідного народу. У смертельних конвульсіях тої ж таки гекатомби (у давній Греції — масове жертвоприношення) і народилася опозиційна московсько-імперському режиму, невелика, зате така дієва група митців-неокласиків: Рильський, Зеров, Филипович, Драй-Хмара... Усі, крім Рильського, знищені.

І, неначе передчуваючи велику біду культури, видатний поет Олександр Олесь з еміграції (з Праги) тривожився долею «свого найталановитішого спадкоємця по духу, філософії й естетичним уподобанням».

Але майже 100 років пилюжилося в архівах поетичне послання Олеся Рильському, і тільки завдяки кмітливому оку посла України в Чеській Республіці, відомого нашого поета, лауреата Державної премії ім. Тараса Шевченка Романа Лубківського було оприлюднене 6 березня 1995 р. Тривожні й трепетні слова Р. Лубківського: «Олесеве послання Рильському, таке безпосередньо-відчайдушне і таке невимушено-просте за ладом і стилем виявляється значно глибшим за другим, третім прочитанням. Чи знав Олесь, що Рильського вже (чи ще не) «запрошували» на довірливі бесіди господарі специфічних кабінетів — звідки не так багато доріг — на Соловки, в Биківню, в Бабин Яр?..

І саме послання Олеся звучить, як голос із потойбіччя, як пересторога, як духовний оберіг для долі Максима Тадейовича:

З сумних глибин сумної лети,
Де я лежу вже восьмий рік,
Чи ви почуєте, Поете,
Серед гармидеру мій крик?
Та, може, тиші прийде мить
І крик до вас мій долетить.

Та я хотів у вас спитати:
Як Бог вас досі уберіг,
Як досі ви чужої хати
Не переступите поріг?
Гарчать на вас, кусають пси,
А ви обличчям до краси.

Розтинає серце оцей сакраментальний, на межі безнадії, запит Олеся у самої вічності й болісний крик: «Як Бог вас досі уберіг?».

Маємо цілу галерею літературних потретів й окремих суджень про творчість і особистість Максима Рильського: від радикального максималізму Дмитра Донцова до ренегатських екзарацій (руйнувань) лжемарксиста Коряка, під маскою українофіла; від воістину класичної праці Миколи Зерова «Літературний шлях Максима Рильського» до вельми далеких від істинної аналітики оцінок Доленго, Дорошевича та В. Поліщука; більш-менш продуктивні й об’єктивні погляди на постать митця у сучасному літературознавстві: В. Фащенко, Л. Новиченко, В. Базилевський... У цьому ряду було б просто грішно не згадати «поетизовану концепцію» М. Рильського в блискучому вінку сонетів Дмитра Павличка «Гранослов», присвяченому постаті й пам’яті незабутнього Рильського, цього вічного адвоката й оборонця тих молодих талантів, що так щедро зацвіли в пору посткультівської «відлиги».

З першого погляду важко уявити буйно-емоційного, темпераментного Павличка в успокоєних, окутих власною формою, немов середньовічних лицарів латами, стихіях сонету; вони, видається, більш органічні й притаманні розважливій натурі Рильського, та все ж переконуємося — «протуберанці» сонету Павличка вдивовиж продуктивні: з них виростає «поетизована версія» буття і постаті великого Майстра Музи:

Учіться в нього, юні гранослови,
В незграбній брилі думки віднайти
Ясні і вперті лінії плити,
Придатної для вічної будови.

Шануйте коми кожної пір’їну
В розкриллях білих ста його томів,
Що зносили до сонця Україну.
Він так її любив і розумів,
Що не загубиться у пітьмі тліну
І на світанку вернеться домів.

Або:

Він не робив з пера громовідводу
І не осліп в обіймах блискавиць.
Його не бачили лежачим ниць,
Хіба тоді, як пив з потоку воду...

Ясна річ, такі поетичні, сонетні сплески важко втиснути у чітку логіку літературознавчих студій, як ось в есеї Миколи Зерова: «...суворо-вимогливе до самого себе і власного доробку відношення різко виділяє Рильського з гурту поетів двох останніх десятиліть (йдеться про поезію 1920—1930 рр. — А. К.). Здебільшого, — продовжує Зеров, — поети в нас розпочинають шумно, яскраво, привертаючи до себе, збуджуючи сподівання. Але друга — третя книжка їх уже розхолоджує, а з четвертою, витративши весь запас крові і соків, вони починають бліднути і відцвітати...».

Далі критик називає кілька, навіть відомих і нині імен, котрі «самозгасли» вже на самому злеті, та довершує своє невеселе спостереження: «Натомість Рильський, виступивши в літературі з поезіями явно слабенькими (завважмо, що дебютував Рильський зеленим юнаком, у 15 літ — А. К.), суворим і ненастанним самовивірянням добився того, що з кожною новою книжкою його крок ставав впевненішим, а його тон все твердішим».

Не оминули митця і літературні битви, що вирували у 20-ті, хоча Рильський розумно та часами не без обриду сторонився того анархічного ярмарку примарних ілюзій, масового егоїзму «обраних» і підступних зрад «колег по музі», тих —

Що світ ідуть востаннє розколоть
На так і ні, на біле і червоне.

Розпочався сталінський шал тотальних репресій, і національний Ренесанс культури був знищений; в чому тільки не звинувачували М. Рильського: і в «соціальному одриві од темпу революційної дійсності», і в «естетському епікуреїзмі», і навіть у тім, «що в час революції лише спокійно ловив рибу...», але митець, перебуваючи у «внутрішній, духовній еміграції», як мовили б нині, «...не вірить в рожевий і безмежний поступ. Знає, — твердить той же Микола Зеров, — що людина розв’яже ще тисячу складних технічних завдань, але головна життєва загадка зостанеться нерозгаданою: сама людина в її блуканнях просторами трагічної історії у просторі свого «я»... І все своє творче життя носив у собі Рильський оту зловорожу розколотість світу на «біле і червоне», накинуту чужинською Імперією, немов рану власної душі і карму приреченості.

Природа поезії М. Рильського — то дивовижний сплав всепроникаючої інтуїції і антиципацій (Гете), себто якби «вродженого знання» поета (наприклад, про Байрона Гете сказав, що світ для нього прозорий і він відтворює його завдяки антиципації...). Он, виявляється, звідки у Рильського оці поетичні ядра, згустки та діаманти, що не піддаються лінійно-буденному аналізу: вони начеб виникають самі із себе, само- продукуються: «Ластівки літають, бо літається...».

Або:

Березневою синицею
Сад напружено дзвенить,
І тебе, смагляволицьої,
Я не можу не любить!

Спробуй перевести ці зовсім алогічні структури в русло звичайної логіки. Зась!

Наступав непритомний 1930-й, відбувається інспірований Сталіним голосний (і для глухонімої Європи, що якраз тоді народжувала Гітлера!) процес «у справі СВУ», себто міфічно-вигаданої Спілки визволення України, заарештовують (на розстріл!) приятеля Рильського, видатного українського літературознавця, фундатора Української демократичної партії, одного з керівників Центральної Ради часів Грушевського-Винниченка Сергія Єфремова. Того ж року НКВД бере під варту і Максима Рильського; поета публічно, центром столиці, «розстрільно», немов нашого сучасника, — раненого-перераненого героя-кіборга ведуть до в’язниці... Із претемного, дикого, азійського нутра, від Сталіна-Путіна і Ко з’явилась отака «імперська мода»! — поселити жах у жертві!

Митець за всіх часів сповідує «релігію вічно людського, близьку всім часам і народам», він «радіє життю новому», і не без печального оптимізму, навіть із серцевини трагедії рідного народу вміє говорити правду:

Мені не вславитись ділами голосними,
І, може, в битві я покину меч і щит,
Та рад я вірити, що знов земля цвістиме,
І новий плід зачне, і зродить новий плід.

Ряд дослідників укрлітератури в ХХ ст. вказують на початки своєрідного процесу самовідродження, себто «опритомлення» поезії і прози в посткультівські часи: насамперед це Максим Рильський, у меншій мірі — Павло Тичина, Микола Бажан, Володимир Сосюра... Таїна таїн — що і хто вберіг Рильського від цілковитого зламу? Але про процес «повернення на круги своя» свідчать поетичні збірки останнього періоду, в 60-ті роки. «Далекі небосхили», «Троянди й виноград», «В затінку жайворонка». Сам поет нарік цей період «третім цвітінням»:

Отож подивишся — і серце аж замре,
А надто як воно, уже, на жаль, старе
Чи то підтоптане. Держімо у секреті,
Чому ми, друже мій, цвітіння любим третє!

Анатолій Колiсниченко. Кандидат філологічних наук



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
17/04/2024
Во вторник, 16 апреля, Владимир Зеленский подписал закон №10449 о мобилизации, который парламент принял 11 апреля...
17/04/2024
В Звягеле, что в Житомирской области, состоялся чемпионат Украины по вольной борьбе в возрастной категории U-20...
17/04/2024
В Луцке состоялись Всеукраинские соревнования по стрельбе из лука среди сильнейших юниоров и кадетов...
17/04/2024
Днепр принимал 1-й в истории турнир Украинской СуперСерии по бадминтону...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.049