За гуманизм, за демократию, за гражданское и национальное согласие!
Общественно-политическая газета
Газета «Вечерняя Одесса»
RSS

Культура

Палітра сонячного світла

№6 (10996) // 19 января 2021 г.
«Молодість». 1997 р.

До 90-річчя від дня народження народного художника України Адольфа Лози

14 січня 2021 р. виповнилось 90 років від дня народження народного художника України Адольфа Лози (1931–2004), українського живописця і педагога.

Адольф Іванович Лоза народився в Маріуполі Донецької області. У 1959 році Адольф Іванович закінчив Одеське художнє училище імені М.Б. Грекова (нині — Одеський художній фаховий коледж імені М.Б. Грекова), а через сім років — Харківський художній інститут (нині — Харківська державна академія дизайну і мистецтв). У ті часи молодий митець захоплювався творчістю Киріака Костанді, Павла Нілуса, Тита Дворнікова та інших майстрів Товариства південноруських художників.

В 1970 році Лоза був прийнятий до Спілки художників СРСР, а у 1993-му та 1997 роках його було обрано головою правління Одеської організації НСХУ.

У творчій біографії Адольфа Івановича безліч виставок, його роботи експонувалися у різних країнах світу: Канаді, США, Італії, Угорщині, Японії, Польщі, Німеччині. В Україні доробок митця представлений в приватних колекціях та музеях Києва, Ізмаїла, Дніпра, Херсона, Феодосії, а також музеях закордоння — Ванкувера, Йокогами, приватних зібраннях США, Німеччини, Канади, Японії, Нідерландів, Ізраїлю, Іспанії.

«У квітучих акаціях місто…». 1995 р.
«У квітучих акаціях місто…». 1995 р.

Адольф Лоза відомий як майстерний автор пейзажів, натюрмортів, жанрових полотен, а також мозаїк, розписів, вітражів. Художник був удостоєний звання Народного (1990 р.).

У 1994—1997 роках Адольф Іванович — ректор новоствореної Одеської академії мистецтв. У 1997—2004 роках він обіймав посаду доцента кафедри живопису художньо-графічного факультету Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського.

Адольф Іванович Лоза пішов з життя 4 січня 2004 року в віці 73 років, залишивши вагомий мистецький спадок, до якого сьогодні долучаються молоді й знані художники, творча молодь і широкий загал поціновувачів мистецтва.

Художник також мав неабиякий літературний хист, про що свідчать його нотатки і щоденники, яким він довіряв свої найпотаємніші думки. Друзі та близькі зібрали його рукописи і видали книгу — «По волнам моей памяти: записки художника» (Одеса, 2004 р.). Наводимо окремі цитати митця:

«…Першим моїм учителем малювання був батько. Про кубики або глечики ніхто і гадки не мав. Він навчив мене того, що сам умів, — змальовувати з репродукцій по клітинкам…» — згадує свої дитячі роки А. Лоза.

«…Лише високий рівень усього пласту одеського мистецтва допоміг нам зробити певні успіхи. Планка була дуже високою. Зрозуміло, що з часів засновників живопис Одеси став масштабнішим, відійшовши від побутового жанру, камерного портрету і пейзажу. Чи згадають нас? А якщо так, то куди віднесуть?…» — задавався питанням художник.

Відгуки відомих мистецтвознавців про творчість Адольфа Лози:

«… Живопис народного художника України Адольфа Івановича Лози — це романтична подорож у простір, де панує гармонія. Він пише так легко й вільно, як дихає. В його композиціях немає нічого випадкового. Вони стійки, й світ в них закінчений та ясний в своїй досконалості. В ньому все гармонійно — небо, вода й земля сяють фарбами райдуги. Так бачать і пишуть діти й мудреці» — доктор мистецтвознавства, професор Ольга Тарасенко. (Адольф Лоза: каталог. Одесса, 2000).

«…Майже ніколи Адольф Лоза не звертався до портрету як самостійного жанру. Однак для себе протягом усіх цих літ писав невеличкі портрети, точніше, обличчя людей у їхній неповторній характерності. У цих портретах збережена міра умовності, і багато з них здаються не просто обличчями конкретних людей, а типажами якогось театру, і автор, і режисер якого — художник Адольф Лоза», — зазначав журналіст, колекціонер, нині віце-президент Всесвітнього клубу одеситів Євген Голубовський на сторінках «Вечерней Одессы» у статті «Происхождение мастера» (23.10.1981).

«…Удача приходить до художника там, де він користується своїм умінням побачити велике в малому, зігріти реалії своїм особистим ставленням. (…) Таким, що прагне до нових образотворчих засобів, вірний своїм переконанням і схильностям …» — зазначав телеведучий, журналіст, культуролог, член НСЖУ Фелікс Кохрихт на сторінках газети «Комсомольська іскра» у публікації під заголовком «Полотна почуттів і думок» (10.10.1981).

Життю і творчості Адольфа Івановича присвячена низка видань, зокрема каталоги виставок, записки художника, вирізки газетних статей тощо. Після закінчення обмежувальних протиепідемічних заходів запрошуємо до бібліотеки усіх поціновувачів мистецтва ознайомитись з добіркою матеріалів, присвячених життю і діяльності народного художника України Адольфа Лози.

Ельвіра ЗАБОРЦЕВА. Провідний бібліотекар відділу зв’язків з громадськістю та реклами Одеської національної наукової бібліотеки



Комментарии
Добавить

Добавить комментарий к статье

Ваше имя: * Электронный адрес: *
Сообщение: *

Нет комментариев
Поиск:
Новости
08/11/2023
Запрошуємо всіх передплатити наші видання на наступний рік, щоб отримувати цікаву та корисну інформацію...
24/04/2024
Знаходяться ці гнізда на спеціальних платформах, які спеціалісти ДТЕК Одеські електромережі встановили на електроопори. Виявилося, що птахи заселили усі 257 платформ...
24/04/2024
За результатами проведених мікробіологічних досліджень Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України станом на 22 квітня...
24/04/2024
Предстоящая помощь Украине от стран-партнеров будет зависеть от того, насколько будут действовать реформы...
24/04/2024
У Таїровській селищній раді представники Державної екологічної інспекції провели семінар на тему: «Користування веб-ресурсом і додатком «Екозагроза»...
Все новости



Архив номеров
апрель 2024:
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


© 2004—2024 «Вечерняя Одесса»   |   Письмо в редакцию
Общественно-политическая региональная газета
Создана Борисом Федоровичем Деревянко 1 июля 1973 года
Использование материалов «Вечерней Одессы» разрешается при условии ссылки на «Вечернюю Одессу». Для Интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка на цитируемую статью. | 0.028